Wednesday, 30 October 2013

::: Zahra & Solid Food :::

30 September 2013 genap usia Zahra 6 bulan...Pada tarikh ni juga Zahra kena cucuk buat kali terakhir coz lepas ni kena tunggu setahun baru cucuk semula..Tapi aku bukan nak cerita pasal cucuk ye..aku sebenarnya nak cite pasal solid food yg pertama untuk Zahra...hehehe

Seminggu sebelum Zahra umur 6 bulan kami dah sibuk beli perkakas2 makanan Zahra...termasuk la beli steamer...nak beli steamer + blender Avent tu tak mampu le plak...so kami decide beli je steamer coz boleh guna untuk masak len jgk nnt..blender aku pakai hadiah kahwin yg xpenah digunakan lagi tu (bukan kedekut ek..tapi berjimat =b) aku plak excited nak masak untuk si comel tu...apelagi mula la cari info kat makcik google..hehehe..

Masakan pertama aku untuk Zahra...Puree Epal merah..Reaksi Zahra mule2 makan die agak kepelikan..sekejap tgk muke aku sekejap lagi die tgk sudu..hehehe...tp moment tu sungguh manis & sngt comel! =)

Jom layan gambar jap...

Peralatan untuk solid food Zahra


My Luvly Zahra =)
Lepas tu aku tgk die berak pun ok..so aku try bagi di puree kentang plak..Zahra xnak hokay! Agaknye die rase tawar je kot..tp aku dapat info baby ni mane tau lagi manis ke tawar ke masin ke..emmm ntah la..baby zaman moden ni dah advance kot..hehehe

Dah puree kentang xjalan aku try beli cerelac (beras & sayur2an)...so far ok..die makan dengan seronoknye...tapi bile die dah kenyang..die pun kasi signal la kat kite...die menyembur makanan yang disuap..tak caye tgk video ni..huhu

video

Lepas tu aku aku tgk berak die xberapa besh..maknenye najisnye nak kate lembut tak lembut nak kate keras pun tak keras..cepat2 aku buat puree betik bagi Zahra and nasib baik die nak..esoknye pengasuhnye bagitau Zahra berak banyak aritu..hehehe...aku senyum je la...Aku try bagi die kanji guna steamer yang sama (kan jimat tu hehee) tapi sama jgk mcm kentang die xmo..akhirnye ibu die yg makan dengan tomyam ayam..perghh!!! sedap jugak sesekali makan kanji ni..tapi cepat lapo balik..huhuhu..Emmm lepas ni nak bagi ape ek??? =)


Daaaaa....

3 comments:

  1. hahahaha....bukan pe zaila...dah serik tgk zahra mase kecik bontotnye kena sumbat ubat coz 3 minggu tak berak...die jerit menangis tu xbleh tahan la bile dgr..huhu

    ReplyDelete
  2. nak bagi ape ek?kalo buat kanji then campur kuah sup boleh ke??huhu

    ReplyDelete